Természetbúvár tábor
– TERMÉSZETBÚVÁR TÁBOR –

A természetbúvár táborokban a természet és környezetvédelem aktuális problémái mellett a biológia és a kémia csodálatos világával ismerkedhetnek meg a felszerelt laborunkban. A kis fürkészek kalandos erdei túrákon is vesznek részt, ahol játékos formában ismerkednek meg a környező hegyek értékes élővilágával.

Fürkész tábor a Csiki-hegyekben - természetismereti és térképész expedíció Csiki PihenokertVadvilági felfedezőutakon – természetismereti tábor a vadon élő állatok birodalmábanA Zöld Bolygó őrei – környezetvédelmi kísérletező ökotábor Csiki PihenokertA biológia és a kémia csodálatos világa - kísérletező ökotábor Csiki PihenokertFürkész tábor a Csiki-hegyekben - természetismereti és térképész expedíció Csiki Pihenokert
Július 8-12. A biológia, a kémia és a fizika csodálatos világa

NAPKÖZIS TÁBOR
A biológia, a kémia és a fizika csodálatos világa – kísérletező tábor

Kísérletező táborunk a minket körülvevő világ, látványos, szagos, hangos elemekkel járó összefüggéseinek felfedezésére hívja a gyermekeket.  Pedagógiai elvünk egyszerű: akkor értheted meg a legjobban, ha közvetlenül te magad tapasztalod meg a jelenségeket. A veszélytelen kísérleteket a gyermekek közvetlen bevonásával, a fokozott elővigyázatosságot igénylőket pedig tanári vezetéssel végezzük.

 • Oldatok és kristályok: az élet sója…Mi történik, ha sós vizet kezdek melegíteni és csak forralom és forralom… Na és ha cukros vizet? Megismerkedünk a halmazállapotok és az oldódás jelenségének tulajdonságaival, törvényszerűségeivel. A nap során elindítunk egy hosszú kísérletet is: a gyermekek kristályokat kezdenek el növeszteni, amelyet a hét végén hazavihetnek.
 • Sűrűség és felületi feszültség: a semmitől kialvó gyertya története…Miért lebeg az olaj a víz felszínén? Na és az őrölt bors? És ha szappant adok hozzá? A nap során sok-sok veszélytelen tanulói kísérletet fogunk végezni, amelyekben a gyermekek a sűrűséggel, hőtágulással és felületi feszültséggel ismerkedhetnek meg – első kézből rácsodálkozva a világra.
 • Fény és égés: optika, majd tűzoltás és háztartási baleset megelőzés a gyakorlatban…Az égés kémiai folyamatához a fizikai fénytörés jelenségén keresztül kezdünk közeledni. A nap során kiderül, miért nem nézünk (nem speciális) távcsővel a napba és jó ötlet-e égő étolajat, vagy üzemanyagot vízzel oltani.
 • Elektromosság és mágnesesség – ha tekerem világít…Hogyan működik a mágnes és mire használhatom? Mire képes egy marék vasreszelék? Hogyan állíthatunk elő elektromos áramot és mire használhatjuk? A nap célja, hogy a gyermekek megismerjék modern civilizációnk egyik alapvető elemét, hátterét, csodáit és veszélyeit.
 • Gravitáció: felhasználása és legyőzése…Amikor a fizikaterem a játszótér. Utána járunk mi fán terem és miért hasznos az erőkar, mi is az centrifugális erő és van-e olyan folyadék, ami ellentmond a fizika gyermekek által eddig ismert törvényeinek.
 • Érzem-látom-hallom: kísérletek az emberi testtel és az érzékszerveinkkel. Többek között kiderül, hogyan működik a szemüveg, hogyan csapható be a szem, és milyen izgalmakat rejt a hő- és tapintás érzékelés.
 • Parányi világok: mi mindent tár fel a mikroszkóp egy cseppnyi tóvízből? A fény és sztereo mikroszkópjaink alatt feltárulnak a világ építőkockái. Lencse alá kerülnek a rovarok, mohák, csontok, laboratóriumi metszetek és minden, amire rávetül a kíváncsiság fénye.
 • Biológus a laborban: keményítős kísérletek, gumicsont készítés, étolaj és banán DNS. És egy kis környezettudatosság. Utána járunk a növényi tápanyag raktározás titkainak, beleszőve egy kicsit az egészséges emberi táplálkozás témakörét és a környezetvédelmet is. Megnézzük mitől kemények a csontjaink és kiderül, ki tudjuk-e mutatni a banánban a DNS-t.
 • Varázslatos rovarvilág: a hatlábúak birodalma, rovarász túra a közeli hegyek rétjein és erdőiben. Honnét tudhatjuk, hogy szöcskére vagy sáskára akadtunk? Mi az a pödörnyelv? Miért szőrösek a méhek? Darázs vagy nem darázs? Munkánkat bogárnéző edények, rovargyűjtemények és határozó könyvek segítik. A nap célja, hogy a gyerekek bepillantsanak hazánk rovarfaunájának egy szeletébe és megismerkedjenek jelentőségükkel.
 • Amennyiben az időjárás engedi, az öt nap során kirándulást szervezünk a közeli hegyekbe, ezért kérjük, a gyermekek hozzanak magukkal hátizsákot, kulacsot, sapkát és a bokát stabilan rögzítő lábbelit.

A programok sorrendje az időjárás, a gyermekek létszáma és életkora függvényében módosulhat és változhat!

Július 15-19. Vadvilági felfedezőutakon

NAPKÖZIS TÁBOR
Vadvilági felfedezőutakon – természetvédelmi tábor állatbarátoknak

Milyen mélységekbe nyúlik az ember, a kutya és a természet kapcsolata? Mi mindenben lehet segítsége az embernek a kutya? Na és a macska? Na és miképp viszonyuljunk egy magányos őzgidához vagy épp egy házba tévedő méhecskéhez?

Táborunkban megismerkedünk a felelős állattartás sarokpontjaival, legyen az kutya, macska vagy egzotikus rovar. Azt is megtanuljuk miképp viselkedjünk az erdőt járva – kutyával is – ahol a nyomoké és a rovaroké lesz a főszerep.

Programok egész héten

 • Állati ismeretek: minden, amit a kutya és macska tartásáról és neveléséről tudni kell – élőben, kutyás bemutatóval, kerekasztal beszélgetések a felelős állattartásról és hiányának következményeiről.
 • Természettudományos labor: rovarok gondozása és fejlődése, erdei állatok és nyomismeret
 • Mikroszkópos vizsgálatok: labor metszetek és a kertből vett minták segítségével számos miért és hogyan kérdésre találhatunk választ.
 • Rovarászat és tápláléklánc építés: tábor során a kertet, mint életközösséget is vizsgálni fogjuk, hogy elültessük a gyermekek fejében azt a fontos szemléletet, hogy minden összefügg mindennel. Ebben segítségünkre lesznek a bogárnézők, valamint egy közösen épített tápláléklánc és a benne található fajokat bemutató tapintható szertár.
 • Környezet és természetvédelem: fokozottan fogjuk a gyerekek figyelmét felhívni a méhek és növények kapcsolatára, szerepük jelentőségére. Megnézzük nagyítóval a virágot, mikroszkóp alatt a virágport és a méhek testét, végül pár percre ecsetet ragadunk: kézi munkával porzunk be néhány nyíló virágot. A méhek mellett a madaraknak is kiemelt időt fogunk szentelni, akik a hernyó szezonban szintén a kertészek jóbarátai.
 • Társas és felfedező játékok: kertész activity, faj felismerő kártyajátékok, csoportos kvíz és térképes növény kereső játékok fogják bővíteni és próbára tenni a táborozók tudását.
 • Kirándulás: Törökugrató, Csiki-hegyek, a budaörsi Káptalan Évelőkertbe, ahol a gyerekek bepillantást nyerhetnek egy ökológiai gazdálkodást végző kertész kertjébe.
 • Sportjátékok: a játékidő alatt labdajátékok (foci, strandröplabda), íjászat, számháború, asztalitenisz és játszóterek várják a gyerekeket.

A programok sorrendje az időjárás, a gyermekek létszáma és életkora függvényében módosulhat és változhat!

Július 22-26. Fürkész tábor a Csiki-hegyekben

NAPKÖZIS TÁBOR
Fürkész tábor a Csiki-hegyekben – természetjáró expedíció

Régóta népszerű Fürkész táborunkban hagyományosan a természetjárás szépségeivel, a tájékozódás és térképhasználat alapjaival és az élővilág titkaival ismerkedhetnek meg a gyermekek. A programok szerves gerincét képezik a kirándulások, melyek során a térképes feladatok mellett az ifjú Fürkészek a környezeti nevelés korszerű terepi módszerein keresztül fedezhetik fel a Csiki- hegyek flóráját és faunáját.

Programok egész héten
 • Kirándulások: a Csiki hegyek erdeiben és tisztásain a gyermekek közvetlen tapasztalatokat szerezve gyakorolhatják a tájékozódást és fedezhetik fel a környék élővilágát. Amennyiben az időjárás engedi, az öt nap során két kirándulást is szervezünk (Térképész és Rovarász túra) a közeli hegyekbe, ezért kérjük, a gyermekek hozzanak magukkal hátizsákot, kulacsot, sapkát és a bokát stabilan rögzítő lábbelit.
 • Tájékozódási ismeretszerzés: tájékozódás térképpel, iránytűvel, karórával, nappal és éjjel. Térképhasználatot fejlesztő rejtő-kereső játékok.
 • Rovarászat: bogárnézőink, tapasztalt pedagógusaink, határozókönyveink és rovargyűjteményeink mind-mind azt a cél szolgálják, hogy táborozó kis fürkészek élményekben gazdag bepillantást nyerhessenek az élővilág legsokszínűbb élőlény csoportjába.
 • Mikroszkópos vizsgálatok: jól felszerelt laborunk fény, sztereo és kivetítős mikroszkópjai egész héten segíteni fogják a gyermekeket a felfedezésben.
  Tapintható szertár: mindent a szemnek – semmit a kéznek! Gyakran hallott mondat múzeumokban, biológia szertárakban. Tény és való, a mi természetbúvár termünkben is akad olyan eszköz, ami érzékeny és ezért igaz rá ez a szabály. De nagy hangsúlyt fektettünk olyan szemléltető eszközök tartására is, melyeket bátran a gyermekek kezébe adhatunk, élővé varázsolva ezzel természetismereti foglalkozásainkat. Az erdők-mezők élővilágáról való elméleti ismeretszerzést herbáriumok, koponyák, agancsok, állatbőrök, gubacs- rovar- és termésgyűjtemények teszik élménygazdagabbá.
 • Életközösség építés: az erdei életközösség bonyolult rendszerét színes fajkártya gyűjteményünk és a belőlük közösen épített táplálék hálózat varázsolja átláthatóvá.
 • Fenntarthatósági kerekasztal: a fenntarthatóság bonyolult kérdéskörét az erdőgazdálkodáson – mint egy életközösséget használó gazdálkodásformán keresztül fogjuk vizsgálni, feltárva a szakma szépségeit, erényeit, hibáit és a közhiedelemben élő félreértéseket.

A programok sorrendje az időjárás, a gyermekek létszáma és életkora függvényében módosulhat és változhat!

Júl. 29. - Aug. 2. Karnyújtásnyira az Univerzum

NAPKÖZIS TÁBOR
Karnyújtásnyira az Univerzum – csillagász és természettudományi tábor az Utazó Planetáriummal

Fedezzük fel együtt a körülöttünk lévő világ működését! Szeretnél válaszokat kapni egyszerű eszközök segítségével, hogy milyen fizikai törvények határozzák meg a környezetedben megfigyelt jelenségeket?

Programok egész héten
 • Csillagász suli: Kíváncsi vagy a Naprendszer, a csillagok és a bolygók világára? Szeretnéd megismerni a varázslatos égboltot? Ha bármelyikre is igen a válasz, akkor itt a helyed!Ha nem, de mégis eljössz, reméljük rabul ejt a természettudomány világa. Itt nem a száraz, könyvekben olvasható adatok és matematikai egyenletek kerülnek elő, hanem általános iskolások számára kézzelfogható és érthető módon mutatunk be csillagászati és fizikai vonatkozású kísérleteket és modelleket, melyeken keresztül a gyerekek felfedezhetik és megérthetik a körülöttük lévő világot.
 •  „Űrhajónk” (egy mobil planetárium) segítségével végig barangolunk a Naprendszeren, a csillagos égbolt látványosságait is megcsodáljuk.
 • Távcső használat: jó időjárás esetén napmegfigyelés távcsővel, sötétedés után pedig a csillagképek bemutatása, távcsöves észlelés
 • Kézműves foglalkozások: gyere és építsünk együtt Naprendszert, rakétát, távcsövet, napórát, iránytűt.
 • Csapatfeladatok: meteor keresés és vizsgálat mikroszkópokkal, tájékozódási verseny a Naprendszerben, csillagkép kvíz, hullócsillag vadászat.
 • Sportjátékok: természetben űzhető sportok, labdajátékok (foci, strandröplabda), íjászat, számháború, asztalitenisz, játszóterek stb.
 • Csillagok vizsgálata éjszaka a szülőkkel együtt: egyik este 9-kor gyülekezünk a táborban a szülőkkel és testvérekkel együtt és profi távcsövekkel megfigyeljük az égitestek és csillagok mozgását.

A programok sorrendje az időjárás, a gyermekek létszáma és életkora függvényében módosulhat és változhat!

Call Now Button