Kreatív, korhű élménypedagógia a Múzeum falain kívül
Kreatív, korhű élménypedagógia a Múzeum falain kívül

A budaörsi Régészeti Múzeum és Régészeti Park a kiállítótermek kötöttségéből kilépve szeretné minél szélesebb körben korhű eszközökkel megismertetni a nagyközönséggel az őskori, az ókori és a középkori világ sok-sok csodáját, az akkor élt emberek hétköznapjait és ünnepeit. Az ,,Utazó Múzeum” munkatársai korhű ruhákban, „kincsekkel” megtöltött nagy faládákkal, jurtával, római és középkori sátrakkal és korabeli felszereléssel utaznak el a különböző helyszínekre.

A sokféle kreatív feladatot és valóságos élményt tartalmazó múzeumpedagógiai foglalkozásokon a látogatók a formális múzeumi helyszíntől távol lévő, sokféle eszközzel berendezett közösségi térben olyan új felfedezéseket tehetnek, amelyeket más oldalról mutatják be a tankönyvekből megismert történelmi korszakot. A feladatok és bemutatók elsősorban az általános iskolás korosztálynak készülnek, de a család többi tagja is élvezheti a tematikus felfedezőprogramokat, a közös alkotást a művelődési házakban, iskolákban, fesztiválokon, városi rendezvényeken.

Legyél Te is régész!

 

A különböző típusú múzeumok közül a régészeti irányvonal nagyon népszerűnek számít, hiszen az olvasmányélmények, a filmek nagyban hozzájárulnak ennek a szakmának a népszerűsítéséhez. Sok gyerek és felnőtt szeretne „kincseket” találni, izgalmas felfedezéseket tenni. Ebben a vágyukban természetesen nem szeretnénk hogy csalódjanak, de a mi célunk a szakszerű bemutatás, a tudományos módszerek megismertetése, lehetőség szerint tapasztalati úton.

Az eredeti műtárgyak természetesen a múzeumi vitrinekben maradnak, a másolatok kerülnek az élménypedagógiai programokon bemutatásra. A csontvázak, a korhű fegyverek és ruhák, a katonai és lakósátrak, a különböző mesterségek eszközei mind-mind azt a célt szolgálják, hogy a résztvevők valós részesei legyenek a történelemnek, az egykor élt emberek hétköznapjainak. Valóban átélhető, játékos feladatokat kapnak a program során, amely így maradandó élmény lesz számukra.

Fogd meg, ne félj tőle!

 

A múzeum fogalmához sokat félelemmel közelednek, távoli, titokzatos dolognak tartják, ezért sok előítélettel kell megküzdenünk a rendezvényeken. A korhű anyagokból és módszerekkel elkészített tárgyak ezért nagyon fontos szerepet kapnak a foglalkozásainkon. Az eszközöket ki kell próbálni, kreatív megoldásokkal felfedezni a feladatokban elrejtett információkat. A kézműves foglalkozásokon egy korabeli fazekas, ötvös, vagy éppen kőbaltát készítő ember bőrébe bújva tapasztalhatják meg a régmúlt korok fáradságos munkáját. Az elkészített tárgyakat természetesen büszkén hazavihetik a résztvevők a program után.

A régész legfontosabb munkája az ásatás, amiből szintén kivehetik a részüket a kis felfedezők, de a csontvázakat és leleteket nem csak kiásni, hanem restaurálni és lerajzolni is kell. A fémkereső, a mérőeszközök és az óvatos türelmes munka bizony sokszor komoly kihívást jelent még a felnőtteknek is.

Miért jó a játékos felfedezés?

A gyerekek természetüknél fogva még ösztönösen nagyon nyitottak az új dolgok irányában. A sokféle tapasztalat összegyűjtése révén, a fáradhatatlan megfigyelés előbb-utóbb meghozza a gyümölcsét. A közösségi programok segítségével a megszerzett élményeket átadjuk egymásnak, így új és komplex alkotásokat hozunk létre. Minden esemény és játszóház teljesen más hangulatú, sokféle új tapasztalatot ad számunkra is, hiszen a résztvevők visszaigazolásai alapján tudjuk mi is a programot fejleszteni. Ez egy közös teremtő, alkotó folyamat, ami egyre inspirálóbb számunkra is. Szeretnénk, ha sokan adnák hozzá az élményeiket ez után is a magunk, és a múltunk felfedezéséhez.

UTAZÓ MÚZEUM

Írta:
edit-jav.jpg
Edit
Régész és múzeumpedagógus

Call Now Button