Kokárda keksz recept
Kokárda keksz recept

Szeretnéd lenyűgözni a hosszú hétvégén a családot? Vagy az iskolába kell bevinni süteményt az előadás utánra? Egyszerűen csak kedved támadt a konyhában alkotni valamit ebéd után? Akkor jó helyen jársz!

Március 15-én a magyar szabadságharcra emlékezünk meg, ezt kifejezhetjük kokárdával a szívünk felett vagy esetleg az asztalra készült finomsággal is, amiben visszaköszön országunk zászlajának színei. A Csiki Pihenőkert szakácskonyhájában egy egyszerű linzer tésztával készültünk Nektek, amibe bele tettünk egy kis csavart, lássuk hát.

Recept

Hozzávalók 2 tepsire:

  • 400g liszt
  • 200g cukor
  • 2 zacskó vanília cukor
  • 1 zacskó sütőpor
  • 200g vaj
  • 2 tojás sárgája
  • 1 ek fahéj
  • 2 ek tej
  • 1-1 piros és zöld ételfesték
Elkészítés
Összekeverjük egy nagy tálban a lisztet, cukrot, vaníliás cukrot és a sütőport.
  • Összekeverjük egy nagy tálban a lisztet, cukrot, vaníliás cukrot és a sütőport.
  • A vajat apró kockákra vágjuk, hogy könnyebben hozzá lehessen adagolni a lisztes keverékünkhöz.
  • Mikor az összes vajrögöcske belemorzsolódót, akkor szétválasztjuk tojásainkat és csak a sárgáját tesszük a tálba. Ekkor mehet bele a fahéj is.
  • Hozzáadjuk a tejet és jó alaposan összegyúrjuk. Nem kell aggódni, eleinte nagyon száraznak fog tűnni a tészta, de amint a kéz melegétől elkezd olvadni a vaj, a tészta azonnal összeáll.
  • Három egyenlő részre szétválasztjuk, és beszínezzük őket.
  • Ha a festék túlhígítja a tésztát, egy kevés liszttel, lehet rajta javítani.
  • Érdemes egy másik tálban végre hajtani a műveletet, hiszen az ételfestékek könnyen beszínezik a fehér konyhapultot.
Három egyenlő részre szétválaszuk, és beszínezzük őket, ha a festék túlhígítja a tésztát, egy kevés lisztel, lehet rajta javítani. Érdemes egy másik tálban végre hajtani a műveletet, hiszen az ételfestékek könnyen beszínezik a fehér konyhapultot.
Egyenlő nagyságú tészta lapokat nyújtunk belőlük kb 0,5 cm vastagságúakat. Egymásra tesszük őket, úgy hogy a piros tészta legyen alul és a zöld legfelül.
  • Egyenlő nagyságú tészta lapokat nyújtunk belőlük, kb 0,5 cm vastagságúakat. Egymásra tesszük őket, úgy hogy a piros tészta legyen alul és a zöld legfelül.
  • Lassan elkezdjük felcsavarni a tésztát, ha kisebb karikákat szeretnénk, a felénél érdemes levágni a tésztát és elkezdeni elölről a felcsavarást.
  • Érdemes befóliázni, hogy ne száradjon ki a hűtőben és 30 perc-1 órára pihentetjük a hidegben, hogy a vaj újra megszilárduljon és így könnyebb legyen felszeletelni.
  • 1 cm vastagságú karikákat vágunk belőle, és 180 °C fokos előmelegített sütőben 15 percig sütjük.
  • Semmiképp se várjuk meg, hogy elkezdjen aranybarnára sülni, mert akkor megkeményedik a tészta.
  • Érdemes nagyobb helyett hagyni a karikák között, mert sütés közben még kelni fog.
1 cm vastagságú karikákat vágunk belőle, és 180 °C fokos előmelegített sütőben 15 percig sütjük. Semmiképp se várjuk meg, hogy elkezdjen aranybarnára sülni, mert akkor kőkemény lesz. Érdemes nagyobb helyett hagyni a karikák között, mert sütés közben még kelni fog.
„Itt az idő, most vagy soha…”

Ajánlott dupla adagot lesütni belőle a családnak, hiszen gyorsan elkapkodják a gyerkőcök. A hűtőben is könnyen eláll napokig a tészta és csak friss adagokat kell az asztalra varázsolni belőlük, ha váratlan vendég toppan a házba.

Hasonló kreatív finomságokat készíthettek a Csiki Pihenőkert cukrász nyári táboraiban.

Cukrász tábor Jelentkezési lap

Írta:
anna.jpg
Anna
Cukrász és szakács oktató