Szeretnéd lenyűgözni a hosszú hétvégén a családot? Vagy az iskolába kell bevinni süteményt az előadás utánra? Egyszerűen csak kedved támadt a konyhában alkotni valamit ebéd után? Akkor jó helyen jársz!
Március 15-én a magyar szabadságharcra emlékezünk meg, ezt kifejezhetjük kokárdával a szívünk felett vagy esetleg az asztalra készült finomsággal is, amiben visszaköszön országunk zászlajának színei. A Csiki Pihenőkert szakácskonyhájában egy egyszerű linzer tésztával készültünk Nektek, amibe bele tettünk egy kis csavart, lássuk hát.
Recept
Hozzávalók 2 tepsire:
- 400g liszt
- 200g cukor
- 2 zacskó vanília cukor
- 1 zacskó sütőpor
- 200g vaj
- 2 tojás sárgája
- 1 ek fahéj
- 2 ek tej
- 1-1 piros és zöld ételfesték
Elkészítés

- Összekeverjük egy nagy tálban a lisztet, cukrot, vaníliás cukrot és a sütőport.
- A vajat apró kockákra vágjuk, hogy könnyebben hozzá lehessen adagolni a lisztes keverékünkhöz.
- Mikor az összes vajrögöcske belemorzsolódót, akkor szétválasztjuk tojásainkat és csak a sárgáját tesszük a tálba. Ekkor mehet bele a fahéj is.
- Hozzáadjuk a tejet és jó alaposan összegyúrjuk. Nem kell aggódni, eleinte nagyon száraznak fog tűnni a tészta, de amint a kéz melegétől elkezd olvadni a vaj, a tészta azonnal összeáll.
- Három egyenlő részre szétválasztjuk, és beszínezzük őket.
- Ha a festék túlhígítja a tésztát, egy kevés liszttel, lehet rajta javítani.
- Érdemes egy másik tálban végre hajtani a műveletet, hiszen az ételfestékek könnyen beszínezik a fehér konyhapultot.


- Egyenlő nagyságú tészta lapokat nyújtunk belőlük, kb 0,5 cm vastagságúakat. Egymásra tesszük őket, úgy hogy a piros tészta legyen alul és a zöld legfelül.
- Lassan elkezdjük felcsavarni a tésztát, ha kisebb karikákat szeretnénk, a felénél érdemes levágni a tésztát és elkezdeni elölről a felcsavarást.
- Érdemes befóliázni, hogy ne száradjon ki a hűtőben és 30 perc-1 órára pihentetjük a hidegben, hogy a vaj újra megszilárduljon és így könnyebb legyen felszeletelni.
- 1 cm vastagságú karikákat vágunk belőle, és 180 °C fokos előmelegített sütőben 15 percig sütjük.
- Semmiképp se várjuk meg, hogy elkezdjen aranybarnára sülni, mert akkor megkeményedik a tészta.
- Érdemes nagyobb helyett hagyni a karikák között, mert sütés közben még kelni fog.

„Itt az idő, most vagy soha…”
Ajánlott dupla adagot lesütni belőle a családnak, hiszen gyorsan elkapkodják a gyerkőcök. A hűtőben is könnyen eláll napokig a tészta és csak friss adagokat kell az asztalra varázsolni belőlük, ha váratlan vendég toppan a házba.
Hasonló kreatív finomságokat készíthettek a Csiki Pihenőkert cukrász nyári táboraiban.
Cukrász tábor Jelentkezési lap
Írta:
