– FŐZŐ ÉS CUKRÁSZ TÁBOR –
A méltán népszerű főző, pék és cukrász táborokban nagyon sokféle egészséges finomságot készítenek a gyerekek a Csiki Séfek vezetésével. Az egészséges finomságok alapanyagait és fűszereit egész évben a konyhakertünkben termeljük meg a gyerekekkel közösen.





Június 30. - Július 4. Legyél te is „tortakirály”
NAPKÖZIS TÁBOR
Legyél te is „tortakirály” – cukrásztábor
ünnepi sütemények és torták a Hollósy cukrászda támogatásával
Táborunkban olyan recepteket ismertetünk meg a kis cukrászokkal, amelyeket később otthon is el tudnak önállóan készíteni.
Programok egész héten
- Cukrász leckék: az alapanyagok és díszítőanyagok megismerése, előkészítési és sütési technikák kipróbálása, finom sütemények készítése közösen minden nap. A kis cukrászok megismerhetik a különböző sütemények elkészítésének fortélyait és hogy milyen csapatban dolgozni egy konyhán. Az elektromos és kézi konyhai eszközök biztonságos használatára is nagy hangsúlyt fektetünk. Megtapasztalhatják a kelt tészták dagasztását, a tejszínes és vajas krémek készítését és sok más alapvető érdekességet a cukrászat világából.
- Szakmai kirándulás: Az egyik nap a Hollósy cukrászdába látogatunk, ahol élőben is láthatják a torták születését, az üzem működését. Majd néhány finomságot el is készítünk a profikkal együtt.
- Kóstolás és zsűrizés: a csapatoknak egy-egy vizsgamunkát kell bemutatniuk az elkészített napi finomságokból a zsűrinek, amelyet több szempontból is értékelnek. A kóstolás eredménye bekerül a heti pontozási versenybe, amelynek a végén tárgyjutalomban részesülnek a csapatok.
- Terítési verseny: egy adott témához kell a csapatoknak terítéket és apró finomságokat készíteni, előre meghatározott alapanyagokból.
- Kézműves foglalkozások: szakács sapka, kötény és szakácskönyv készítése, hűtő mágnes díszítése, hogy a bevásárló lista mindig kéznél legyen, valamint újrahasznosítható alapanyagokból egyedi konyhai kiegészítők alkotása.
- Vendéglátás ismeret: beszélgetés a cukrászdák történetéről, a híres külföldi és hazai újítókról, szakácskönyvek és újságok, valamint magazinok böngészése a legjobb receptek után. A nagyik bevált receptjeit is szeretnénk összegyűjteni és hasznosítani.
- Ehetőkert: “Gizus” a vajákos asszony fűszeres kertjében pedig megismerjük, majd begyűjtjük a sokszínű fűszereket és ehető virágszirmokat.
- Sportjátékok: labdajátékok (foci, röplabda, kosárlabda), számháború, íjászat, asztalitenisz, játszóterek, vízi csata stb.
A programok sorrendje az időjárás, a gyermekek létszáma és életkora függvényében módosulhat és változhat!
FONTOS – ALLERGIA ESETÉN
Kérjük, vegyék figyelembe, hogy a sütemények elkészítéséhez akár több élelmiszer allergént is felhasználunk a táborban (glutén, laktóz, mandula, mogyoró stb.), így kérjük tájékoztassanak minket, ha gyermekük valamire érzékeny és nem fogyaszthatja el az aznapi finomságot, vagy hozzanak neki valami helyettesítő élelmiszert. Külön konyhát nem tudunk biztosítani a „mentes” ételek elkészítésére. Megértésüket előre is köszönjük!
Július 7-11. „Cucina alla Mamma”
NAPKÖZIS TÁBOR
„Cucina alla Mamma” a Mama konyhája – olasz főzőtábor
Táborunkban olyan recepteket ismertetünk meg a kis szakácsokkal, amelyeket később otthon is el tudnak önállóan készíteni.
Programok egész héten
“L’appetito vien mangiando. Az étvágy az étellel együtt jön.”
- Olasz gasztro leckék: alapanyagok és fűszerek megismerése, előkészítési és főzési technikák kipróbálása, tipikus olasz finomságok készítése közösen minden nap. A pizza sütés és a tészta készítés művészetének megismerése, valamint mediterrán tálalási és étkezési szokások elsajátítása.
- Kézműves foglalkozások: szakács sapka, kötény és szakácskönyv készítése, egy pizzéria dekorációjának közös elkészítése, kerámia festés, hűtőmágnes készítés a receptekhez, olasz fűszeres zacskó varrása.
- Csapatfeladatok: egy olasz étterem berendezése, terítési verseny, a csapatok között, amit a „Mamma” fog elbírálni és szakács oklevelet ad a győzteseknek.
- Vendéglátás ismeretek: beszélgetés az olasz gasztronómia történetéről, a híres külföldi és hazai képviselőkről. Ananász a pizzán? Ugyan! Vastag vagy vékony legyen a pizza? Az igazi tésztának vajon tényleg csak 8 perc kell? Van a tésztán túl élet? Ezeket a kérdéseket is megfejtjük közösen.
- „Élő történelemóra”: beszélgetés Olaszország földrajzáról és történelméről, vallási- művészeti- és hétköznapi életéről, jelentős városairól, építészetéről, mini olasz nyelvlecke, filmvetítés, zenehallgatás és tánc.
- Ehetőkert: “Gizus” a vajákos asszony fűszeres kertjében megismerjük, majd begyűjtjük a sokszínű fűszereket és őshonos mediterrán növényeket.
- Sportjátékok: labdajátékok (foci, röplabda, kosárlabda), számháború, íjászat, asztalitenisz, játszóterek, vízi csata stb.
A programok sorrendje az időjárás, a gyermekek létszáma és életkora függvényében módosulhat és változhat!
FONTOS – ALLERGIA ESETÉN
Kérjük, vegyék figyelembe, hogy a sütemények elkészítéséhez akár több élelmiszer allergént is felhasználunk a táborban (glutén, laktóz, mandula, mogyoró stb.), így kérjük tájékoztassanak minket, ha gyermekük valamire érzékeny és nem fogyaszthatja el az aznapi finomságot, vagy hozzanak neki valami helyettesítő élelmiszert. Külön konyhát nem tudunk biztosítani a „mentes” ételek elkészítésére. Megértésüket előre is köszönjük!
Augusztus 4-8. Pici pékek
NAPKÖZIS TÁBOR
Pici pékek – cukrász tábor
péksütemények és péktermékek a kemencéből
Táborunkban olyan recepteket ismertetünk meg a kis cukrászokkal, amelyeket később otthon is el tudnak önállóan készíteni.
Programok egész héten
- Pék leckék: az alapanyagok és díszítőanyagok megismerése, előkészítési és sütési technikák kipróbálása, péksütemények készítése minden nap. Dagasztási technikák elsajátítása és kelesztési fortélyok megtanulása. Az elektromos és kézi konyhai eszközök biztonságos használatára is megtanítjuk őket.
- Kóstolás és zsűrizés: a csapatoknak egy-egy vizsgamunkát kell bemutatniuk az elkészített napi finomságokból a zsűrinek, amelyet több szempontból is értékelnek. A kóstolás eredménye bekerül a heti pontozási versenybe, amelynek a végén tárgyjutalomban részesülnek a csapatok.
- Terítési verseny: egy adott témához kell a csapatoknak terítéket és apró finomságokat készíteni, előre meghatározott alapanyagokból.
- Kézműves foglalkozások: szakács sapka, kötény és szakácskönyv készítése, hűtő díszítése, hogy a bevásárló lista mindig kéznél legyen, valamint újrahasznosítható alapanyagokból egyedi konyhai kiegészítők alkotása, só-liszt gyurma kipróbálása.
- Vendéglátás ismeret: beszélgetés a pékségek történetéről, a híres külföldi és hazai újítókról, szakácskönyvek és újságok, valamint magazinok böngészése a legjobb receptek után. A nagyik bevált receptjeit is szeretnénk összegyűjteni és hasznosítani.
- Ehetőkert: “Gizus” a vajákos asszony fűszeres kertjében pedig megismerjük, majd begyűjtjük a sokszínű fűszereket és ehető virágszirmokat.
- Sportjátékok: labdajátékok (foci, röplabda, kosárlabda), számháború, íjászat, asztalitenisz, játszóterek, vízi csata stb.
A programok sorrendje az időjárás, a gyermekek létszáma és életkora függvényében módosulhat és változhat!
FONTOS – ALLERGIA ESETÉN
Kérjük, vegyék figyelembe, hogy a sütemények elkészítéséhez akár több élelmiszer allergént is felhasználunk a táborban (glutén, laktóz, mandula, mogyoró stb.), így kérjük tájékoztassanak minket, ha gyermekük valamire érzékeny és nem fogyaszthatja el az aznapi finomságot, vagy hozzanak neki valami helyettesítő élelmiszert. Külön konyhát nem tudunk biztosítani a „mentes” ételek elkészítésére. Megértésüket előre is köszönjük!