Erdei óvoda
– erdei óvoda –

Itt a Csiki Pihenőkertben, az erdei óvoda keretében, egyedülálló oktatási programjainkat már egészen kis kortól ajánljuk, hiszen minél érdekesebb, nem mindennapi dolgokkal találják szembe magukat, annál magabiztosabban és nyitottabban tudnak majd helytállni a világban

Óvodás korban nagyon fontos, hogy kielégítsük gyermekünk határtalan érdeklődését, amit mi sem tehetne izgalmasabbá, mint ha a mesék életre kelnének és magunk is szereplői lehetnénk. Így válhat belőlük kis indián, honfoglaló ősmagyar vagy akár Mátyás király lovagja, vagy úrhölgye.

Reneszánsz korabeli erdei iskolaErdei iskola Csiki PihenőkertErdei iskolaDrámajátékÉlő-történelem óra a jurtában
Az erdei óvoda foglalkozás során megismerkednek a korszakkal, kipróbálhatják a korhű épületeket, jelmezeket öltve saját maguk is részesei lehetnek a mesének a drámajáték keretében.

Korhű helyszíneken jelmezes, mesés történelmi foglalkozások, drámajáték

Korhű technikák és alapanyagok megismertetése a kézműves foglalkozásokon

Játékos természetismereti foglalkozások, gyűjtőmunka és laboratóriumi vizsgálatok

Lepénysütés a kemencében, gyógynövények felfedezése

Sport és szabadidős lehetőségek, modern játszótér, íjászpálya

Programok óvodásoknak

WINNETOU FALUJÁBAN
– indián erdei óvoda –

A program első részében az óvodás gyermekek ismereteihez igazodva, a mesékből ismert indián történeteket elevenítjük fel.

 • Arcfestés és fejdísz készítése után a csoport indián ruhákba öltözik és a Csiki Pihenőkert kis indián falujába sétál.
 • A drámajáték foglalkozás keretében a kis apacsok beköltöznek a sátrakba és törzsi gyűlést tartanak, amelyen főnököt és sámánt választanak, majd elszívják a békepipát.
 • A totemoszlopok körül táncot járnak a bőséges vadászat érdekében, amelyre a program végén az íjászpályán kerül sor.
A CSODASZARVAS NYOMÁBAN

– Honfoglaló óvodás kirándulás –

A program első részében az óvodás gyermekek ismereteihez igazodva, a mesékből ismert honfoglalás kori eseményekhez és személyekhez kapcsolódva mutatjuk be őseink nomád életének  hétköznapi oldalait.

 • Korabeli ruhákba öltözve megfoghatják az eredeti ásatási leletek másolatait: a fegyvereket, ékszereket, használati tárgyakat, stb.
 • A csoportnak vezért és sámánt választunk, majd megismerkedünk a vezéri jurtával.
 • Az óra lezárásaként a középkori “Csik” falu egyik rekonstruált veremházában a település gyógyítójával, a javasasszonnyal (“boszorkánnyal”) találkozhatnak a kis felfedezők a Csiki Pihenőkertben
MÁTYÁS KIRÁLY MESÉI

– középkori erdei óvoda –

A program első részében az óvodás gyermekek ismereteihez igazodva, a mesékből ismert középkori uralkodó életének legfontosabb helyszíneit, eseményeit és alakjait ismertetjük meg a tanteremben, fotók segítségével.

 • Mátyás király korabeli ruhákba öltözve megfoghatják az eredeti ásatási leletek másolatait: a fegyvereket, ékszereket, használati tárgyakat, stb.
 • A csoportnak királyt és királynőt választunk, majd a várszínházba átsétálva egy középkori lovagi tornát és mulatságot játszunk el a drámajáték foglalkozás keretében.
 • Az óra lezárásaként a középkori “Csik” falu egyik rekonstruált veremházában a település gyógyítójával, a javasasszonnyal (“boszorkánnyal”) találkozhatnak a kis felfedezők a Csiki Pihenőkertben.
FÜRKÉSZ TÚRA

– természetbúvár erdei óvoda –

A program első részében az óvodás gyermekek ismereteihez igazodva, bejárják a Csiki Pihenőkert gyógynövény kertjét, ahol az elméleti ismereteken túl gyűjtőmunkát is végeznek.

 • A természetbúvár óra része a laboratóriumi munka is, ahol mikroszkópokkal vizsgálják meg a növényi és állati mintákat. A teremben megfogható agancsok, koponyák és egyéb szemléltető eszközök segítségével az erdő élővilágát is megismerhetik.
 • A program második részében természet és környezetvédelmi játékos feladatokkal és kísérletekkel mélyítjük el a tanultakat.
 • Fontos célunk a fenntartható fejlődéshez kapcsolódó fogalmak és módszerek megismertetése az óvodásokkal is. A Csiki Pihenőkertben ezért szelektíven gyűjtjük a hulladékot, komposztálunk és igyekszünk energiatakarékos eszközöket, megújuló energiaforrásokat használni.
TábortűzGrillezésLepénysütésLepénysütés

Étkezési lehetőségek

Igény szerint egy főételt tartalmazó ebéd rendelhető a csoport számára, étel érzékenyeknek külön tudunk étkezést biztosítani (laktózmentes, gluténmentes, diabetikus és vegetáriánus)

Saját hozott alapanyagokból a helyszínen bográcsban, vagy nyárson készíthetnek a vendégek maguknak ebédet a tűzrakó helyeken, amihez tűzifát és felszerelést tudunk biztosítani

Lepénysütés a látogatók aktív részvételével a kemencében, amelyet fokhagymás tejföllel, vagy lekvárral kínálunk ebédre, vagy uzsonnára

Szalonnasütés

Egyéb választható programok

Csoportos íjászat (Maximum 15 fős csoportokban, felszereléssel és oktatóval – 30 perc)

Kézműves foglalkozás: (1×60 perc)

 • gipszből készült történelmi domborművek festése (tarsoly, jurta, veretek, indián fejek, Mátyás és Beatrix, stb.)
 • agyagozás (edények, szobrok, békepipa, stb.)
 • nemezelés (labda, kicsi szőnyeg, ékszerek, dísztárgyak, stb.)
 • jelmezkészítés (honfoglaló tarsoly, süveg, indián fejdísz, római légiós sisak, lovagi sisak, női párta, stb.),
 • ékszerkészítés (gyöngyfűzés, rézdrót hajlítás, indián csomózás, stb.)
 • “Csiki Csoda Tea” – helyben gyűjtött szárított gyógynövényekkel megtöltött, díszített textil zacskó a varázsreceptekkel
 • öko-tárgyak készítése újrahasznosított anyagokból (papírmerítés, PET palack virágcserép, ékszerek, stb.)

Lepénysütés a kemencében

Szabadidős programok a foglalkozások után (díjtalanul, a belépőjegy tartalmazza)

 • számháború
 • modern játszótér
 • sportpályák (foci, strandröplabda, kosárlabda), asztalitenisz
Erdei iskola programKézműves foglalkozás
Drótékszer készítésNemezelés

árak

Programok 1 napos óvodás kirándulás programja Árak
Belépőjegy Gyermekeknek (kísérő tanároknak a belépés ingyenes) 800 Ft/fő
1x 60 perc Történelemóra vagy Természetismeret óra Jelmezes történelemóra, vagy természetismeret óra és drámajáték a választott témában. A csodaszarvas nyomában (honfoglalás-kor). Mátyás király meséi (középkor és reneszánsz). Winnetou falujában (É-Amerika ősi kultúrái). Fürkész túra (természetismereti és környezetvédelmi program). 1000 Ft/fő
1×60 perc Kézműves foglalkozás Választható mesterségek 1×60 perc: agyagozás (marokedény, indián békepipa, stb.), nemezelés, honfoglalás-kori tarsolykészítés, ékszerkészítés, jelmezkészítés (indián fejdísz, középkori párta, lovagi sisak, stb.), gipsz történelmi domborművek festése 1000 Ft/fő
2×45 perc Komplex modul Kedvezményes komplex modul: 1x 45 perc jelmezes történelemóra, drámajáték és 1x 45 perc kézműves foglalkozás a választott témában (gipsz történelmi domborművek festése) 1800 Ft/fő
Íjászat Maximum 15 fős csoport/ 30 perc
(felszereléssel és oktatóval)
3000 Ft/csoport
Lepénysütés Lepénysütés a kemencében: Minimum 15 fő megrendelése esetén! A lepényt frissen tejföllel és lekvárral kínáljuk. 500 Ft/db
Ebéd Egytálétel, amelyet egy közeli étteremből rendelünk vagy bográcsban a helyszínen főzünk. Előzetes egyeztetés alapján

Költségszámítás minta:

Belépőjegy (800 Ft/fő)
1×60 perc történelemóra (1000 Ft/fő)
1×60 perc kézműves foglalkozás (1000 Ft/fő)
Lepénysütés (500 Ft/fő)
= 3300 Ft/fő

A budaörsi oktatási intézményeknek a belépés díjtalan, csak a programok és az étkezés költségtérítéses!

Banki átutalással: 

Régiségbúvár Egyesület

UniCredit Bank: 10918001-00000053-09090000

Kérjük, hogy az iskola nevét tüntessék fel a csekken és a banki átutaláson is. 

Készpénzzel a helyszínen: 2040 Budaörs, Virág utca 6.

Az időjárás függvényében a programváltoztatás jogát fenntartjuk.