Asterix és Obelix kaladjai a légióban – római kori régésztábor
Asterix és Obelix kaladjai a légióban – római kori régésztábor

A gyerekek körében nagy népszerűségnek örvendő mesehősök kalandjainak történelmi kontextusban való feldolgozása, remek módszer arra, hogy felkeltsük érdeklődésüket a téma iránt és játékosan sajátítsák el az új információkat.

A Csikiben létrejött táboraink során azt vettük észre, hogy az évközben egyébként is leterhelt gyerekek sokkal fogékonyabbak a tanulásra, ha az új ismeretek minél játékosabban, színesebben vannak beleszőve a velünk töltött öt napjukba.

Éppen ezért alapvetően a kalandok, a felfedezés oldaláról közelítjük meg a tábor programját. Nagy segítségünk ebben Asterix és Obelix, akiknek kalandjai közben a gyerekek észrevétlenül találkoznak rengeteg hasznos információval az ókori római hétköznapokkal, hagyományokkal, történelmi eseményekkel kapcsolatban.

A titkos küldetés

Asterix és Obelix kaladjai a légióban – római kori régésztábor

A 2019-es római kori régésztábor is izglamas kalandokat rejteget a gyerekek számára. A tervezés során egy olyan a hetet átívelő titkos küldetés tervével álltunk elő, amelynek köszönhetően minden fűszál titkot rejthet, akármerre is járunk.

Gyakran bukkanunk majd váratlanul egy-egy véletlenül elhagyott levélre, ami nyomot szolgáltat a további keresésre és alkalmat a kalandokra, járhatunk a sötét veremházban, a hatalmas réten, de az erdőben is. Bárhol, bármikor érhet meglepetés.

Főleg, ha még egy ásó is a kezünkbe kerül, amivel megismerhetjük a régészek munkáját és az ásatások során római kori csontokra és emlékekre is bukkanhatunk.
A sikeres megtaláló persze bárki, bármikor lehet, a legjobb pedig a közös megoldás keresése, hiszen fontos, hogy a játékból mindenki kivehesse a részét, amennyire az neki jól esik.

Célunk nem más, mint hogy a gyerekek pozitív élményekkel és tapasztalatokkal menjenek haza.

Hol kezdődik a varázslat?

Asterix és Obelix kaladjai a légióban – római kori régésztábor

Az egyik legfontosabb dolog, amit át szeretnénk adni, az a felfedezéssel és a közös munkával járó szabadság. Táborainkban fontos a közösség és az együttes munka tisztelete.

Minden más azonban az ötletekről, a határok nélküliségről, a kreativitásról szól.
Szívesen vesszük a gyerekek minden ötletét és belőlük építkezünk, mert hiszünk benne, hogy bár az alapötletet mi szolgáltatjuk, igazán mégis azt fogják élvezni, amit velük együtt alkotunk.

A közös alkotás, a közös keresés, a közös projektek megadják a gyerekeknek azt az élményt, hogy egy igazi csapat teljes értékű tagjai, hogy az ötleteik fontosak és részei a gépezetnek, nélkülük nem működik az egész, minden kicsi csavar fontos a csodához.

És persze mindeközben játszva tanulunk, amennyit csak akarunk, hiszen ezzel a módszerrel bármi jól megismertethető.

Szakmai szemmel

Asterix és Obelix kaladjai a légióban – római kori régésztábor

Egy nyári tábornál fontos, hogy a program ötvözze a kikapcsolódást és a tanulást.

Nem lehet iskolai programként kezelni, hiszen a gyerekeknek szüksége van arra, hogy a nyári szünetre elszakadjanak az iskolai keretektől, hiszen így is nagyon le vannak terhelve évközben.

Szükségük van a szabadságra, a kötetlen és kötött játékra, hogy úgy érezzék, nincsenek a nap minden percében szabályokhoz kötve. Emellett persze fontos, hogy ha már a táborban vannak, hazavigyenek valami plusz tudást, amit majd a hétköznapokban is hasznosíthatnak.

Szeretjük újra és újra megtalálni ezt az egyensúlyt.

Fontos, hogy mindig a gyerekekből építkezzünk, mert hiszünk benne, hogy a legnagyobb élmény azt látniuk, hogy amit ők teremtettek közösen, az valóban egy csoda. Éppen ezért arra tanítjuk őket, hogy egy csapat vagyunk, mindenki véleménye fontos és mindenki egyenlő része a tervnek.

A tábor végén mindig egy színdarab koronázza meg az alkotói folyamatot, ami szintén sokat elárul a csapatmunkáról és a gyerekek kreativitásáról.

A célunk, hogy a gyerekek a nyári tábor során az alábbi készségeket fejlesszék és sajítsák el:

  • csapatmunka és kommunikáció,
  • közös alkotás öröme,
  • játszva tanulás,
  • önkifejezés,
  • kreativitás,
  • és egy kis varázslat.

 

Történelmi táborok Jelentkezési lap

ÍRTA:
viki.jpg
Viki
Drámapedagógus
kerim.jpg
Kerim
Pedagógus
Call Now Button