A tél kincsei, avagy a gyógynövények ereje
A tél kincsei, avagy a gyógynövények ereje

Lassan szállingóznak a hópihék az ablak előtt, a gyerekek odakint szánkóznak, és az ember érzi, hogy valami hiányzik az összképből. Ilyenkor vesszük elő a szekrény mélyéről nagymamáink gyógynövény keverékeit és teszünk fel egy nagy kanna vizet, hogy megajándékozzuk magunkat egy csésze teával.

Már régen is tudták, hogy a tavaszi és a nyári gyógynövényeknek igazán télen van ereje, mikor a természet alszik és a szervezetünk is igényli a gyógyfüvek jótékony hatását. De mikor, melyik gyógynövény teát érdemes inni? Egyszerű növénytermesztés létezik kertünkben? Ezeknek járunk most utána.

Menta, zsálya, kakukkfű szentháromság

Borsmenta, fodormenta, almamenta és még napestig sorolhatnám a fajtáit, de a betegségek során leginkább a mentol erősségét kell figyelembe vennünk. E gyógynövény a család minden tagja számára hasznos lehet. Iskolás gyerekeknél élénkít és elűzi az álmosságot a reggeli szemekből, nőknek hatásos görcsoldásra, ha épp havonta szükséges, egyetemista fiataloknak serkenti az agyműködést a vizsgaidőszakban vagy épp a családi ebéd után segít az emésztési zavarokban.

A zsálya már az ókorban is ismert gyógynövény volt, melyet nem csak fertőtlenítésre használtak, hanem szájápolásra is tökéletes alternatíva. Télen elkerülhetetlen a torokfájás vagy a náthás tünetek egyike. Ezek kezelésére egy bögre zsályateával való öblögetés csodákat tud tenni, nem véletlenül hívják növényi aszpirinnek is. Keserű ízének hála, segíti a zsíros ételek emésztését, így bátran alkalmazhatjuk fűszerként is ételeinkben. Egy meleg almalevesbe kihagyhatatlan hozzávaló és még a barátok is elkérik a „titkos összetevőt”.

Nem csak kezelni kell a fennálló panaszokat, hanem megelőzni is azokat. A kakukkfű leginkább fűszerként ismert a pizza tetején, pedig teaként vagy fürdőként is bizonyított már. Az erős immunrendszer bármivel elbánik télen, így érdemes tréningeztetnünk, amire a kakukkfű a legalkalmasabb. Az egész napos fagyos időből hazaérve másra sem vágyik az ember, mint egy forró kád vízre. Egy filter kakukkfűvel a kád vizében még pihenés közben is tudjuk ápolni szervezetünket.

Gyerekek a természetben

Már kis kortól fontos egy gyermek számára a természetközeli életmód és annak megtapasztalása. Hiába iszik nap, mint nap menta teát, ha úgy gondolja, hogy az már filterestül terem.

Ezért fektetünk hangsúlyt az erdei iskolákban és a nyári táborban arra, hogy megismerkedjenek az őket körülvevő világgal mélységében és részleteiben egyaránt. Ehhez segítségünkre van egy gyógynövényes kert, melyben nem csak látja a növényeket, hanem meg is tudja illatozni, tapintani és leszedni, ha épp szükségünk van rá valamelyik foglalkozáshoz.

Máris szívesebben fogyasztja annak teáját vagy eszi meg a fogást, amit együtt készítettünk a főző táborban. A visszatérő gyerekek már rutinból tudják, mely gyógynövényt kell használni, mikor egy olasz pizzát készítünk, vagy ha kézműves foglalkozáshoz használjuk, mert büszkeséggel tölti el, hogy ő bizony minden növényt ismer.

Kreatív felhasználásuk

A gyógynövények felhasználásukat tekintve, szinte végtelennek bizonyulnak. Ha túl sok szárított növény maradt, vagy már nem vagyunk biztosak benne, hogy dédnagyanyánk nagyanyja tette-e fel a polcra, akkor hasznosítsuk illatos párnaként.

Ehhez elegendő egy tiszta félpár zokni és egy megmaradt ajándékos masni és már kész is a csoda. Ezt tehetjük a ruhák, huzatok, plüss állatok közé, hogy frissen tartsák őket. De tél idején a viseltes bakancsok belsejében is megállják a helyüket esténként. Ha nehezen szokunk hozzá a téli nappalok és éjszakák váltakozásához, akár a párna alá/közé is érdemes elrejteni pár darab illatzoknit.
A merészebbek illócseppekkel is fokozhatják a hatásukat!

Kertünk varázsát összekombinálhatjuk a praktikussággal is, ehhez csak egy jégkocka tartóba kell beletépkedni a friss növényeket (pl: bazsalikom, kakukkfű, rozmaring), majd olívaolajat önteni rájuk. A mélyhűtőben kockára dermed, így mikor szükség van rá, már készen is van a fűszeres olajunk, melyet télen-nyáron kedvünkre használhatunk.

 

A legfontosabb, hogy bármire is használjuk fel kedvenc gyógyfűveinket, azokkal osszuk meg, akiket szeretünk!

Írta:
anna.jpg
Anna
Cukrász és szakács oktató
Call Now Button