BESZÁMOLÓ AZ ICEHUN PROJEKTRŐL – 2013


ICEHUN PROJECT
  2013
- AVAGY MI TÖRTÉNIK AKKOR, HA 20 IZLANDI KÖZÉPISKOLÁS BUDAÖRSRE LÁTOGAT -
Az Európai Unió Fiatalok Lendületben programjának keretén belül valósult meg az ICEHUN elnevezésű tábor Budaörsön a Csiki Pihenőkertben (Árpád-kori régészeti park). A nyári tábor, melyben magyarországi, magyarkanizsai és izlandi fiatalok vettek részt, ősszel került megrendezésre szeptember 16-24-ig.

Magyarkanizsa és Budaörs már régóta nagyon szoros testvérvárosi kapcsolatot ápolnak, köszönve a Természetjáró Egyesületnek és a budaörsi Régiségbúvár Egyesületnek. Így kapott néhány községbeli fiatal meghívást a környezetvédelmi táborba, ahol a nemzetköziség jegyében teltek a napok, vegyes nemzetiségű csapatokban különböző érdekes feladatokat kellett megoldaniuk a résztvevőknek, természetesen angolul. Magyarkanizsát a Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont négy tanulója: Ágoston András, Baráth Endre, Hecskó Ákos és Muhi Kristóf, illetve Berec Sára, egyetemista hallgató képviselték.
 
 
Az első napok ismerkedéssel, egymás neveinek a megtanulásával (ami nem éppen könnyű feladat, ha esetünkben az izlandi nevekre gondolunk), játékokkal, a jurták elfoglalásával teltek. Esténként a különböző helyekről érkezettek bemutatkozóját hallgathatták, nézhették meg. Az izlandi bemutatóból az is kiderült, hogy a szigeten csupán kb. 350 000-en laknak, nyelvük az angolhoz és a skandináv nyelvekhez hasonlít leginkább, fő táplálékuk pedig különböző halból készült ételekből áll. Ez utóbbiból kóstolót is hoztak a magyar fiataloknak. A magyarországi középiskolások magyar süteményekkel, a kanizsaiak pedig Ajvar-ral kedveskedtek mindenkinek.  A magyarkanizsaiak bemutatóját Hecskó Ákos citerajátéka tette színesebbé.
A tábor központi témájához, a környezetvédelemhez kapcsolódóan a táborlakók a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt.-nél is jártak, ahol végigkövethették, hogyan lesz a fekete szennyvízből Dunába engedhető tiszta víz. Ellátogattak a budapesti Füvészkertbe, ahol végtelen számú növénnyel ismerkedhettek meg. Az egyik résztvevő elmondása szerint ott a mimózasimogatás volt számára a legnagyobb élmény. Másoknak pedig a tömegközlekedés, a budap-esti (elnézést a szóviccért) városnézés, a különböző túrák a környező hegyekben (Szemlő-hegyi barlang, Gellért-hegy, Törökugrató, Kő-hegy), és a dunai meglepetés hajókázás volt az egyik legemlékezetesebb esemény a héten.
A környezetvédelem mellett jutott természetesen jutott idő a kikapcsolódásra, szórakozásra, barátkozásra is. A Csiki Pihenőkert remek hely az ősi kultúrák felfedezésére: naponta többször is lehetett íjászkodni, kipróbálni, hogyan készítették régen az agyagedényeket, illetve hogyan rótták bele a jeleket (rovásírás).
Az előzőkön kívül még számos program várta a résztvevőket: négy téma köré csoportosulva nemzetközi csapatokban tanulhatták meg, hogyan kell együttműködni, idegen nyelven együtt dolgozni. Mindenki saját témájához kapcsolódó feladatot kapott, amit a tábor végén egy bemutató keretén belül prezentálniuk kellett a többieknek.  A témák többek között az ökoturizmussal, az ökovárossal és egyéb természeti és környezetvédelmi jelenségekkel, jelenlegi problémákkal foglalkoztak. 
A tábor vége felé egy csapatok közötti versenyben mérhették össze nemcsak a tudásukat, hanem leginkább a rátermettségüket és a kreativitásukat a táborlakók. Az éjszakai fényárban úszó fővárosban 5 helyet kellett megkeresniük egy térkép segítségével. Az öt pont közül négynél különböző feladatokat kellett elvégezniük a továbbhaladáshoz. A Margit-szigettől a Nyugati téren át keresztül-kasul az Andrássy úton különböző érdekesebbnél érdekesebb feladatok várták a lelkes kincskeresőket. Az Opera előtt például izlandi nyelvtörővel kellett megküzdeni, a Margit-szigeten pedig cukorkákat kellett keresni a vaksötétben. A sok-sok nevetéssel töltött óra viszont még kevés volt a győzelemhez, ugyanis a végső állomásra érkező leggyorsabb csapat nagyobb eséllyel pályázhatott az első helyre. 
A hét záróakkordjaként az izlandiak megismerkedhettek azzal, milyen is egy igazi szüreti mulatság. A Csiki Pihenőkertben ugyanis évről-évre, minden szeptember végén sor kerül a Szüreti Mulatságra, ahová Budaörs testvérvárosainak a képviselői is ellátogatnak (Pula – Horvátország, Kisújfalu – Szlovákia, Magyarkanizsa – Szerbia), hogy saját boraik és táncaik, bordalaik bemutatásával színesebbé varázsolják a napot. Sor került a hagyományos szőlőszüretre és a szőlőtaposásra is, amiben kicsik és nagyok, magyarok és nem magyarok is részt vettek, mert ez egy olyan élmény, amit nehezen lehetne kihagyni. 
A búcsúestén az elmúlt hét eseményei elevenedtek meg képek és videók formájában a résztvevők szemei előtt. Ekkor látszott meg igazán, hogy addigra ért össze a csapat, vált eggyé. Igaz, a fiúk már a tábor elején megtalálták a közös hangot, köszönve a kosárlabdának és a focinak. „Rá kellett jönnöm, hogy annyira nem is vagyunk különbözőek” – mondta Muhi Kristóf. Az akadályverseny győztes csapatának járó díjakat a szervező, Vasszi Réka adta át, akinek ezúton is szeretnénk nagyon nagy köszönetet mondani, hogy ennyire ügyesen helytállt minden helyzetben, és az izlandi vezetővel közösen megálmodta ezt a csodálatos tábort. 
„Nagyon szívesen visszamennék a táborba, hiányoznak az ott megismert barátok, a jurtákban töltött hideg éjszakák, Oskar (izlandi fiú) elképesztő énekhangja, amivel reggelente ébresztett bennünket és a Gudmundur-ral (izlandi fiú) való kosarazások.” – foglalta össze a tábori élményeit Baráth Endre.
Mindegyik résztvevő rengeteg élménnyel és ismerettel gazdagodva tért haza, és azzal a tudattal, hogy jövőre Izlandon folytatjuk, találkozunk a gejzírek földjén!
Berec Sára
(résztvevő)
 

ŐK IS SZERETIK A TÚRÓ RUDIT…
Ilyen kulturális központok ugyanis nem lelhetők fel Izlandon, tehát náluk csak képről ismerik a McDonald’s-ot vagy a Burger King-et. Mesélték, hogy még odahaza írtak egy listát az ott nem, de itt szinte bárhol megvásárolható márkás ruhadarabokról és kiegészítőkről. Így az alkalmat kihasználva erőltetett tempóban sétálgattak Budapest legnagyobb bevásárlóközpontjaiban egyik boltból ki és a másikba be.

Az ICEHUN PROJECT persze nem csak abból állt, hogy naphosszat szórakoztattuk egymást egy héten keresztül. Négy csoportot alakítottunk ki és minden egyes csapat tagjai közt lennie kellett mind izlandiaknak, mind magyaroknak. Valamennyi nemzetközi csoport kapott egy környezetvédelemmel és a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos témát, amit ki kellett dolgoznia. Eleinte nem minden nehézség nélkül folyt a munka, de pár nap után megtaláltuk a közös hangot és egyre jobban élveztük egymás társaságát. A projekt hatodik napján egy rövid prezentáció során ismertetni kellett a feladatba fektetett munka gyümölcsét.


A záróünnepség után könnyes búcsút vettünk újonnan szerzett barátainktól és lelkileg már készültünk visszatérni a hétköznapokba. Örök élmény marad ez a hét nap minden egyes résztvevőnek és szervezőnek. Olyan tapasztalatokat szereztünk, melyek a jövőben is bármikor hasznunkra válhatnak, és mindannyian türelmetlenül várjuk a jövő évet. Készülj Izland, jövünk.

Folyatjuk…

Pesznyák Dávid
(résztvevő)

 

DSC02485
DSC02093
DSC01192
DSC01993
Empty attachment or post type not equal 'attachment'
Empty attachment or post type not equal 'attachment'
IMG_0914
P1100714
Empty attachment or post type not equal 'attachment'
Share Button