Csodaszarvas nyomában

ERDEI ISKOLA PROGRAM

Általános iskolák 1-4. osztályosainak

A CSODASZARVAS NYOMÁBAN
 • Régiség és természetbúvár kalandozás a honfoglalás és Árpád-korban
 • Őseink lakóhelyeit, életmódját, hagyományait és gazdálkodását bemutató interaktív történelem és természetismeret foglalkozások
 • Az általános iskolák 1-4. osztályosainak.
Az erdei iskola komplex moduljainak a célja, hogy a gyermekek életkori sajátosságainak megfelelően az iskolai tananyaghoz alkalmazkodva bemutassa a honfoglalás korának életmódját, gazdálkodását, viseletét, harcászatát, kézművességét, lakóhelyeit és természetesen a gazdag mondavilágát is.
Szeretnénk, ha a résztvevők kézzel fogható közelségbe kerülnének az eredeti ásatási helyszínen bemutatott régészeti park épületeivel és berendezési tárgyaival, szemléltető eszközeivel, valamint tematikus növénykertjeivel, az ősi magyar állatfajokkal, a park és a szomszédos rét és patakpart természeti csodáival. Az iskolában és a családban szerzett információkat az interaktív előadások mellett munkafüzettel kiegészített feladatokkal és kézműves, ételkészítési, drámajáték, harcászati foglalkozásokkal egészítjük ki. A csoportosan végzett faladatok, a kutatómunka és az önálló feldolgozás, majd bemutatás egymásnak fontos része a pedagógiai módszertárunknak. A kísérleti régészet legújabb eredményeinek felhasználásával elkészített eszközeink és épületeink folyamatos karbantartásában és fejlesztésében (ház és kemence tapasztás, jurta állítás, stb.), a növények elültetésében és betakarításában is részt vehetnek a látogató gyerekek egész évben.
A természettudományi modulok célja, hogy a gyermekek életkori sajátosságainak megfelelően az iskolai tananyaghoz alkalmazkodva bemutassuk a terület természeti adottságait, az életközösségeket és az élőhelyi sajátosságokat.
Szeretnénk, ha a résztvevők közelebb tudnának kerülni a laboratóriumi vizsgálatokhoz, ezért célunk játékosan felkelteni az érdeklődésüket a kémia és a biológia iránt és bemutatni, hogy mennyi mindenben járul hozzá a tudományág mindennapi életünkhöz.
A modul fő célja a tudatformálás, a környezettudatos magatartás, a környezetért felelős életvitel elősegítése. Távolabb nézve ez a magatartás-, értékrend-, attitűd-, érzelmi viszonyulások formálását és a környezetről-társadalomról kialakítható tudás bővítését célozza. Ezek a törekvések a fenntarthatóságra irányulnak, a természetet, az épített és társadalmi környezetet, és benne az embert egy tisztelő szokásrendszer megalapozására ösztönzi.
A régészeti parkból kellemes sétára található a Törökugrató, amely jellegzetes dolomitsziklájával Budaörs jelképévé vált. A sziklagyep és a karsztbokor-erdő jellegzetes és védett élővilágával, valamint a felhagyott kőfejtő szép kalcit kristályaival érdemes a gyerekeket megismertetni. A „Naprózsa” névre keresztelt tanösvény adja a kirándulás tematikáját. Az erdei tornapálya pedig a felgyülemlett energiák levezetésére kiválóan alkalmas.
Az 5 napra tervezett komplex erdei iskola program
I. modul: A honfoglalás-kor életének bemutatása
 1.  foglalkozás: Élő történelemóra a jurtában 
 2.  foglalkozás: Jelmezes játék, törzsfőnök választás és vérszerződés
 3.  foglalkozás: Kézműves foglalkozás
 4.  foglalkozás: Íjászat
II. modul: A honfoglalás-kor gazdálkodásának bemutatása
 1. foglalkozás: Természetismeret óra az Árpád-kori gyógynövény és konyhakertben
 2. foglalkozás: Növénygyűjtés és meghatározás, az állatvilág megfigyelése. Laboratóriumi vizsgálatok és kísérletek.
 3. foglalkozás: Gabonaőrlés, lepénysütés a kemencében és gyógyteafőzés
III. modul: Természetismereti kutatómunka a régészeti parkban és a Törökugrató „Naprózsa” tanösvényén
 1. foglalkozás: Természetismeret óra a gyümölcsös és szőlőskertben, az erdőben és a patakparti réten
 2. foglalkozás: Növénygyűjtés és meghatározás, az állatvilág megfigyelése. Laboratóriumi vizsgálatok és kísérletek.
 3. foglalkozás: Kirándulás a Törökugrató „Naprózsa” tanösvényére és a kőbányába, az élővilág megfigyelése, ásványgyűjtés 

 • CSOD
 • munkafuzet-5-8-borito1

 • DSC08932
 • DSC00715
 • DSC00698
 • DSC00472
 • DSC00075
 • DSC08893
 • DSC00450
 • DSC09422
Share Button